ÚVOD

Ročník 2019

FESTIVAL BENNEWITZ má své nezastupitelné místo v kulturních aktivitách města i regionu. Nese jméno vynikajícího českého houslisty, dirigenta a hudebního pedagoga, dlouholetého ředitele Pražské konzervatoře Antonína Bennewitze (1833–1926).

Festival je přehlídkou vynikajících interpretů v oblasti vážné hudby, a to jak z řad profesionálů, tak amatérů. Koná se nejenom v České Třebové, ale také v rodišti Antonína Bennewitze – v nedaleké obci Přívrat.

Záštitu nad FESTIVALEM BENNEWITZ každoročně přebírají ministr kultury ČR, hejtman Pardubického kraje či starosta města Česká Třebová.

Dramaturgickou radu festivalu řídí houslový virtuos Jaroslav Svěcený, který je také patronem festivalu.

Založen byl v roce 1998 a do roku 2016 užíval delší název Hudební festival Antonína Bennewitze.

 

PROGRAM FESTIVALU / 2019

STŘEDA
24. 4. 2019

FESTIVAL BENNEWITZ: ZAHAJOVACÍ KONCERT – SVĚCENÍ JARA

Jaroslav Svěcený – housle a průvodní slovo, Lucie Klára Toth – klavír, Ladislav Horák – akordeon Zahajovací koncert v netradičním nástrojovém obsazení nabídne pestrou hudební paletu: L.van Beethovena, S.Rachmaninova, A.Dvořáka, Václava Trojana, A. Piazzolly, R.Galliana a dalších skladatelů. Předprodej vstupenek na www.kcct.cz, v Informačním centru v Městském muzeu, či v kanceláři KC a 1 hodinu před začátkem u pokladny.
Velký sál KC Česká Třebová / Začátek v 19.00 hodin / Vstupné: 200,- Kč, předplatitelé KPH 100,- Kč


ČTVRTEK
25. 4. 2019

FESTIVAL BENNEWITZ: BENNEWITZOVO KVARTETO

Jakub Fišer – 1.housle, Štěpán Ježek – 2.housle, Jiří Pinkas – viola, Štěpán Doležal – violoncello Skladby od L. van Beethovena a A. Dvořáka Předprodej vstupenek na www.kcct.cz, v Informačním centru v Městském muzeu, či v kanceláři KC a 1 hodinu před začátkem u pokladny.
Velký sál KC Česká Třebová / Začátek v 19.00 hodin / Vstupné: 100,- Kč, předplatitelé KPH (po předložení průkazu) 50,- Kč.


PÁTEK
26. 4. 2019

FESTIVAL BENNEWITZ: KOJK A KOMORNÍ SOUBOR FARANDOLE KEF

KOMORNÍ SOUBOR FARANDOLE KEF BASEL – Švýcarsko Smyčcový soubor Basilejské oblasti. Umělecký vedoucí: Jiří Němeček KOMORNÍ ORCHESTR JAROSLAVA KOCIANA Po sólovém vystoupení společně zahrají výběr známých melodií L. Bernsteina West Side Story. Předprodej vstupenek na www.kcct.cz, v Informačním centru v Městském muzeu, či v kanceláři KC a 1 hodinu před začátkem u pokladny.
Velký sál KC Česká Třebová / Začátek v 19.00 hodin / Vstupné: 200,- Kč, předplatitelé KPH 100,- Kč


SOBOTA
27. 4. 2019

FESTIVAL BENNEWITZ: QUEEN NIGHT – FILHARMONIE HRADEC KRÁLOVÉ

V podání elektrizujícího zvuku filharmonického orchestru uslyšíte nejslavnější skladby z devíti alb „královny rocku“, legendární kapely Queen. Předprodej vstupenek na www.kcct.cz, v Informačním centru v Městském muzeu, či v kanceláři KC a 1 hodinu před začátkem u pokladny.
Velký sál KC Česká Třebová / Začátek v 19.00 hodin / Vstupné: 300,- Kč, předplatitelé KPH 150,- Kč


PÁTEK
3. 5. 2019

FESTIVAL BENNEWITZ: MISSA LAETARE – RADOSTNÁ MŠE / JOSEF VONDRÁČEK

Autorské dílo pedagoga a skladatele Josefa Vondráčka uvede Sopotnická filharmonie a sbor Familia Cantorum. Průvodní slovo Ladislav Heryán. Předprodej vstupenek na www.kcct.cz, v Informačním centru v Městském muzeu a 1 hodinu před začátkem u pokladny.
Kostel sv. Jakuba Většího Česká Třebová / Začátek v 19.00 hodin / Vstupné: 100,- Kč, předplatitelé KPH 50,- Kč.


SOBOTA
11. 5. 2019

FESTIVAL BENNEWITZ: PĚVECKÝ SMÍŠENÝ SBOR BENDL A JEHO HOSTÉ

Tradiční koncert pěveckých souborů v rodišti Antonína Bennewitze.
Sál hostince U Coufalů Přívrat / Začátek v 19.00 hodin / Vstupné: dobrovolné

PROGRAM
FESTIVAL 2024


11. 04. 2024

Festival Bennewitz – Jaroslav Svěcený: Ve znamení zpěvu, strun a slov
Zahajovací koncert XXVI. ročníku Festivalu Bennewitz JAROSLAV SVĚCENÝ - housle FILIP BANDŽAK - baryton MARTIN KOS - housle KAREL UNTERMÜLLER - viola ZDEŇKA ŽÁDNÍKOVÁ - mluvené slovo, průvodce večerem VIRTUOSI PRAGENSES - komorní orchestr Bach, Vivaldi, Händel, Mozart, Bellini – slavné árie a instrumentální i verbální koncerty v podání špičkových sólistů. Předprodej vstupenek na www.kcct.cz, v Městském muzeu (Klácelova 11), v kanceláři Kulturního centra (Nádražní 397) a 1 hodinu před začátkem u pokladny.

Velký sál KC Česká Třebová
v 19:00 hodin / vstupné: 300 Kč, předplatitelé KPH 150 Kč

Koupit vstupenky


20. 04. 2024

Festival Bennewitz – KOJK Česká Třebová: Pocta Antonínu Dvořákovi
MICHAL KAŇKA – violoncello KOMORNÍ ORCHESTR JAROSLAVA KOCIANA FILHARMONIE HRADEC KRÁLOVÉ (dechová sekce) BOHUSLAV MIMRA - dirigent V programu zazní Dvořákův Koncert pro violoncello a orchestr h moll, op. 104 a Symfonie e moll č. 9 „Z Nového světa“, op. 95. Předprodej vstupenek na www.kcct.cz, v Městském muzeu (Klácelova 11), v kanceláři Kulturního centra (Nádražní 397) a 1 hodinu před začátkem u pokladny

Velký sál KC Česká Třebová
v 19:00 hodin / vstupné: 300 Kč, předplatitelé KPH 150 Kč

Koupit vstupenky


27. 04. 2024

Festival Bennewitz – Smíšený pěvecký sbor Bendl Česká Třebová a Pěvecký sbor Otakar Vysoké Mýto
V první polovině koncertu vystoupí Smíšený pěvecký sbor Bendl a v druhé polovině Pěvecký sbor Otakar z Vysokého Mýta.  

Sál hostince U Coufalů Přívrat
v 19:00 hodin / vstupné: Dobrovolné

Koupit vstupenky


09. 05. 2024

Festival Bennewitz – Symfonické provedení skladeb The Velvet Underground
JITKA CHARVÁTOVÁ – zpěv TOMÁŠ HRADIL – kytara PETR KUČERA – klávesy VIRTUOSI BRUNENSES KAREL MITÁŠ – dirigent Zbrusu nový projekt, který měl svou světovou premiéru v únoru v brněnském Sono Music Clubu, propojuje orchestr Virtuosi Brunenses s kapelou Universal Underground. V programu zazní 16 legendárních skladeb The Velvet Underground v instrumentaci Michala Nejtka. Předprodej vstupenek na www.kcct.cz, v Městském muzeu (Klácelova 11), v kanceláři Kulturního centra (Nádražní 397) a 1 hodinu před začátkem u pokladny.

Velký sál KC Česká Třebová
v 19:00 hodin / vstupné: 500 Kč

Koupit vstupenky


11. 05. 2024

Festival Bennewitz – Koncert frekventantů houslových kurzů Festivalu Bennewitz a Jaroslava Svěceného
V první polovině koncertu vystoupí frekventanti houslových kurzů. V druhé polovině jako host Jaroslava Svěceného vystoupí na akordeon Markéta Laštovičková.  

Malý sál KC Česká Třebová
v 19:00 hodin / vstupné: Dobrovolné

Koupit vstupenky


20. 05. 2024

Festival Bennewitz – Štefan Margita a pardubická filharmonie
Účinkující: světová operní hvězda Štefan Margita a Komorní filharmonie Pardubice (dirigent Jan Kučera). Předprodej vstupenek na www.kcct.cz, v Městském muzeu (Klácelova 11), v kanceláři Kulturního centra (Nádražní 397) a 1 hodinu před začátkem u pokladny.

Velký sál KC Česká Třebová
v 19:00 hodin / vstupné: 690 Kč a 750 Kč

Koupit vstupenky