ÚVOD

Ročník 2018

FESTIVAL BENNEWITZ má své nezastupitelné místo v kulturních aktivitách města i regionu. Nese jméno vynikajícího českého houslisty, dirigenta a hudebního pedagoga, dlouholetého ředitele Pražské konzervatoře Antonína Bennewitze (1833–1926).

Festival je přehlídkou vynikajících interpretů v oblasti vážné hudby, a to jak z řad profesionálů, tak amatérů. Koná se nejenom v České Třebové, ale také v rodišti Antonína Bennewitze – v nedaleké obci Přívrat.

Záštitu nad FESTIVALEM BENNEWITZ každoročně přebírají ministr kultury ČR, hejtman Pardubického kraje či starosta města Česká Třebová.

Dramaturgickou radu festivalu řídí houslový virtuos Jaroslav Svěcený, který je také patronem festivalu.

Založen byl v roce 1998 a do roku 2016 užíval delší název Hudební festival Antonína Bennewitze.

 

PROGRAM FESTIVALU / 2018

STŘEDA
18. 4. 2018

BENNEWITZ FESTIVAL 2018 – NA VIVALDIHO!

JAROSLAV SVĚCENÝ – housle a role Antonia Vivaldiho, JULIE SVĚCENÁ – housle; ZDEŇKA ŽÁDNÍKOVÁ VOLENCOVÁ – role Anny Giro a Camilly Vivaldi; VIRTUOSI PRAGENSES COLLEGIUM Unikátní koncert s divadelními prvky, ve kterém přední čeští virtuosové hrají nejen původní hudební party – aneb Co jste o Antoniovi možná nevěděli… Antonio Vivaldi. Fenomenální houslista, nadčasový skladatel nebo i život milující muž… Scénář: Zdeňka Žádníková Volencová, členka Dejvického divadla v Praze… Festivalová premiéra! Předprodej vstupenek na www.kcct.cz, resp. v Informačním centru MěÚ či v kanceláři KC a 1 hodinu před začátkem u pokladny.
Velký sál KC Česká Třebová / Začátek v 19.00 hodin / Vstupné: 300,- Kč, předplatitelé KPH 150,- Kč


ČTVRTEK
19. 4. 2018

BENNEWITZ FESTIVAL 2018 – VE ZNAMENÍ TANGA!

JAROSLAV SVĚCENÝ – housle a průvodní slovo, LADISLAV HORÁK – akordeon, RADEK KRAMPL – vibrafon, VÍT ŠVEC – kontrabas Strhující rytmy Jižní Ameriky, klasika i swing – to vše v podání renomovaných českých interpretů! Festivalová premiéra! Předprodej vstupenek na www.kcct.cz, resp. v Informačním centru MěÚ či v kanceláři KC a 1 hodinu před začátkem u pokladny.
Velký sál KC Česká Třebová / Začátek v 19.00 hodin / Vstupné: 200,- Kč, předplatitelé KPH 100,- Kč


PÁTEK
20. 4. 2018

BENNEWITZ FESTIVAL 2018 – CHRÁMOVÝ GALAKONCERT

PAVEL SVOBODA – varhany, VLADIMÍR REJLEK – trubka, JAROSLAV SVĚCENÝ – housle; OTAKAR BROUSEK ml. – recitace Slavnostní festivalový večer, který připomene i 100. výročí založení Československa. Předprodej vstupenek v Informačním centru MěÚ a 1 hodinu před začátkem u pokladny.
Kostel sv. Jakuba Většího / Začátek v 19.00 hodin / Vstupné: 150,- Kč, předplatitelé KPH 75,- Kč


SOBOTA
21. 4. 2018

BENNEWITZ FESTIVAL 2018 – ŠANSON V GALA

RENATA DRÖSSLER – zpěv, PETR OŽANA – klavír, JAROSLAV SVĚCENÝ – housle; ZDEŇKA ŽÁDNÍKOVÁ VOLENCOVÁ – mluvené slovo, flétna; autorka scénáře Koncertní multižánrový projekt, ve kterém nečekaně zažijete takřka všechny druhy emocí v průběhu jednoho večera. Renata Drössler je dnes první dámou českého šansonu. Festivalová premiéra! Předprodej vstupenek na www.kcct.cz, resp. v Informačním centru MěÚ či v kanceláři KC a 1 hodinu před začátkem u pokladny.
Velký sál KC Česká Třebová / Začátek v 19.00 hodin / Vstupné: 200,- Kč, předplatitelé KPH 100,- Kč


PÁTEK
27. 4. 2018

BENNEWITZ FESTIVAL 2018 – BEDŘICH SMETANA – MÁ VLAST

Komorní orchestr Jaroslava Kociana. Cyklus symfonických básní: Vyšehrad, Vltava, Šárka, Z českých luhů a hájů, Tábor, Blaník. Účinkují: Komorní orchestr Jaroslava Kociana, rozšířený o dechovou sekci Filharmonie Hradec Králové. Dirigent: Bohuslav Mimra Předprodej vstupenek na www.kcct.cz, resp. v Informačním centru MěÚ či v kanceláři KC a 1 hodinu před začátkem u pokladny.
Velký sál KC Česká Třebová / Začátek v 19.00 hodin / Vstupné: 200,- Kč, předplatitelé KPH 100,- Kč


SOBOTA
28. 4. 2018

BENNEWITZ FESTIVAL 2018 – SMÍŠENÝ PĚVECKÝ SBOR BENDL

Hostem bude Pěvecké sdružení Dalibor Svitavy pod vedením sbormistrině Miroslavy Ducháčkové. Sbor Bendl vystoupí pod vedením Josefa Menšíka a Davida Lukáše. Klavírní doprovod Blanka Poukarová.
Sál hostince U Coufalů Přívrat / Začátek v 19.00 hodin / Vstupné 200,- Kč, předplatitelé KPH 100,- Kč

PROGRAM
FESTIVAL 2024


11. 04. 2024

Festival Bennewitz – Jaroslav Svěcený: Ve znamení zpěvu, strun a slov
Zahajovací koncert XXVI. ročníku Festivalu Bennewitz JAROSLAV SVĚCENÝ - housle FILIP BANDŽAK - baryton MARTIN KOS - housle KAREL UNTERMÜLLER - viola ZDEŇKA ŽÁDNÍKOVÁ - mluvené slovo, průvodce večerem VIRTUOSI PRAGENSES - komorní orchestr Bach, Vivaldi, Händel, Mozart, Bellini – slavné árie a instrumentální i verbální koncerty v podání špičkových sólistů. Předprodej vstupenek na www.kcct.cz, v Městském muzeu (Klácelova 11), v kanceláři Kulturního centra (Nádražní 397) a 1 hodinu před začátkem u pokladny.

Velký sál KC Česká Třebová
v 19:00 hodin / vstupné: 300 Kč, předplatitelé KPH 150 Kč

Koupit vstupenky


20. 04. 2024

Festival Bennewitz – KOJK Česká Třebová: Pocta Antonínu Dvořákovi
MICHAL KAŇKA – violoncello KOMORNÍ ORCHESTR JAROSLAVA KOCIANA FILHARMONIE HRADEC KRÁLOVÉ (dechová sekce) BOHUSLAV MIMRA - dirigent V programu zazní Dvořákův Koncert pro violoncello a orchestr h moll, op. 104 a Symfonie e moll č. 9 „Z Nového světa“, op. 95. Předprodej vstupenek na www.kcct.cz, v Městském muzeu (Klácelova 11), v kanceláři Kulturního centra (Nádražní 397) a 1 hodinu před začátkem u pokladny

Velký sál KC Česká Třebová
v 19:00 hodin / vstupné: 300 Kč, předplatitelé KPH 150 Kč

Koupit vstupenky


27. 04. 2024

Festival Bennewitz – Smíšený pěvecký sbor Bendl Česká Třebová a Pěvecký sbor Otakar Vysoké Mýto
V první polovině koncertu vystoupí Smíšený pěvecký sbor Bendl a v druhé polovině Pěvecký sbor Otakar z Vysokého Mýta.  

Sál hostince U Coufalů Přívrat
v 19:00 hodin / vstupné: Dobrovolné

Koupit vstupenky


09. 05. 2024

Festival Bennewitz – Symfonické provedení skladeb The Velvet Underground
JITKA CHARVÁTOVÁ – zpěv TOMÁŠ HRADIL – kytara PETR KUČERA – klávesy VIRTUOSI BRUNENSES KAREL MITÁŠ – dirigent Zbrusu nový projekt, který měl svou světovou premiéru v únoru v brněnském Sono Music Clubu, propojuje orchestr Virtuosi Brunenses s kapelou Universal Underground. V programu zazní 16 legendárních skladeb The Velvet Underground v instrumentaci Michala Nejtka. Předprodej vstupenek na www.kcct.cz, v Městském muzeu (Klácelova 11), v kanceláři Kulturního centra (Nádražní 397) a 1 hodinu před začátkem u pokladny.

Velký sál KC Česká Třebová
v 19:00 hodin / vstupné: 500 Kč

Koupit vstupenky


11. 05. 2024

Festival Bennewitz – Koncert frekventantů houslových kurzů Festivalu Bennewitz a Jaroslava Svěceného
V první polovině koncertu vystoupí frekventanti houslových kurzů. V druhé polovině jako host Jaroslava Svěceného vystoupí na akordeon Markéta Laštovičková.  

Malý sál KC Česká Třebová
v 19:00 hodin / vstupné: Dobrovolné

Koupit vstupenky


20. 05. 2024

Festival Bennewitz – Štefan Margita a pardubická filharmonie
Účinkující: světová operní hvězda Štefan Margita a Komorní filharmonie Pardubice (dirigent Jan Kučera). Předprodej vstupenek na www.kcct.cz, v Městském muzeu (Klácelova 11), v kanceláři Kulturního centra (Nádražní 397) a 1 hodinu před začátkem u pokladny.

Velký sál KC Česká Třebová
v 19:00 hodin / vstupné: 690 Kč a 750 Kč

Koupit vstupenky