Ve čtvrtek 16/11 navštíví Kruh přátel hudby v Malé scéně již poněkolikáté geniální cellista Jiří Bárta. Ten v České Třebové vystupoval poprvé již před více než dvaceti lety – tehdy ještě jako interpret Listiny mladých.

Vyhledávaný český violoncellista Jiří Bárta, narozený v roce 1964, pochází z rodiny, kde hudba byla samozřejmostí. Klasickou hudbu, zejména Dvořákův cellový koncert, měl rád od mala. Ke hře na violoncello jej možná inspiroval prastrýc, který dokonce hrával i k němým filmům, ale nejspíš by Jiří Bárta k tomuto nástroji přilnul i tak.

Do evropské špičky vstoupil počátkem 90. let 20. století, když vyhrál významné hudební soutěže (Drážďany, Los Angeles a Beethovenův Hradec). Po studiích na pražské HAMU studoval hru na violoncello také v Kolíně nad Rýnem u Borise Pergamenščikova. Spolupracuje mimo jiné s Českou filharmonií, Pražským komorním orchestrem, Slovenskou filharmonií, Pražskými symfoniky a Berlínskými filharmoniky, s královským orchestrem z Liverpoolu. Vystupoval prakticky po celé Evropě, v Severní a Jižní Americe a Japonsku. Hrává i s komorními soubory, nevyhýbá se ani spolupráci s jazzovými tělesy, jeho nahrávky se často umísťují na předních místech hudebních žebříčků.

Koncert začíná v 19.00 hodin!

online předprodej: https://www.smsticket.cz/vstupenky/10203-jiri-barta-violoncello